De Groene Knolamaniet is een van de giftigste ter wereld. In het Engels wordt de paddenstoel ‘death angel’ of ‘death cap’ genoemd.

Deze paddenstoel bevat gevaarlijke giftige stoffen die amatoxinen worden genoemd. De eerste symptomen van vergiftiging zijn onder meer gastro-intestinale klachten, gevolgd door nier- en leverfalen, en zonder behandeling kan de vergiftiging leiden tot coma of overlijden.

Hier zijn enkele belangrijke feiten over deze paddenstoel:

Uiterlijk

  • Hoed: De hoed is glad, met een diameter van 5-15 cm. De kleur varieert van groenig tot olijfbruin, vaak met een zijdeachtige glans.
  • Lamellen: Wit en vrij van de steel.
  • Steel: Wit met een ring (manchet) en een bolvormige basis die omgeven is door een schede (volva).
  • Geur: Jonge exemplaren ruiken mild, maar oudere kunnen een onaangename geur hebben.

Habitat

De groene knolamaniet komt vooral voor in loofbossen, vaak in de buurt van eiken, beuken en kastanjebomen. Hij groeit van de late zomer tot de herfst en komt in heel Europa, Azië, en Noord-Amerika voor.

Giftigheid

  • Toxines: Bevat dodelijke gifstoffen zoals amatoxines, die de lever en nieren aantasten.
  • Symptomen: Klachten beginnen meestal 6-12 uur na consumptie met misselijkheid, braken, en diarree. Vervolgens lijkt het alsof de patiënt herstelt, maar ondertussen raken de lever en nieren ernstig beschadigd. Zonder behandeling kan dit leiden tot de dood.
  • Dodelijkheid: Al een klein stukje van deze paddenstoel kan fataal zijn. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van dodelijke paddenstoelenvergiftiging.

Vergissing

De groene knolamaniet wordt vaak verward met eetbare paddenstoelen, zoals de weidechampignon of de groene russula. Het is daarom belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het verzamelen van wilde paddenstoelen.

Behandeling

Bij vergiftiging is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Behandeling kan bestaan uit maagspoeling, toediening van actieve kool, en in ernstige gevallen een levertransplantatie.